Proste
w przygotowaniu rurki ale bardzo pyszne
Składniki
:
Rolka
ciasta ze sklepu
1
jajko
kilka
łyżek posiekanych migdałów bez skórki
cukier
puder
tłuszcz
do wysmarowania foremek rurek
na
krem :
5
żółtka
150
g cukru pudru
50
g mąki
1
łyżeczka aromatu waniliowego
500
ml mleka
skórka
z połowy cytryny otarta
foremki
rurki
Przygotowanie
- Ciasto kroję na paseczki o szerokości około 2 centymetrów
- i nawijam pasek na wysmarowaną tłuszczem foremkę rurki tak żeby brzegi na siebie nachodziły
- rurkę układam na blasze można wyłożyć blachę pergaminem lub wysmarować tłuszczem
- jajko rozmącam i smaruję nim ciasto
- blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 18 minut
- po upieczeniu delikatnie zsuwam rurkę z ciasta z foremki i odkładam do wystudzenia
Krem
:
- z całości mleka odlewam jedną szklankę pozostałe mleko gotuję w garnku
- w odlanym mleku mieszam żółtka , mąkę , cukier , aromat , otartą skórę z cytryny
- dobrze wymieszane dodaję do gotującego się mleka i dokładnie mieszam aż powstanie gęsta masa cały czas trzymając garnek na gazie
- następnie odstawiam do ostygnięcia
- takim zimnym kremem napełniam wcześniej upieczone rurki
- na koniec posypuję cukrem pudrem a końcówki rurek z kremem maczam w kawałkach migdałów
- rurki z kremem są gotowe życzę smacznego
Wyglądają chrupiąco i smakowicie - w połączeniu z kawą muszą być bombowe! :)
OdpowiedzUsuń