czwartek, 5 grudnia 2013

Rurki z ciasta francuskiego

Proste w przygotowaniu rurki ale bardzo pyszne



Składniki :


Rolka ciasta ze sklepu
1 jajko
kilka łyżek posiekanych migdałów bez skórki
cukier puder
tłuszcz do wysmarowania foremek rurek


na krem :
5 żółtka
150 g cukru pudru
50 g mąki
1 łyżeczka aromatu waniliowego
500 ml mleka
skórka z połowy cytryny otarta


foremki rurki


Przygotowanie


  • Ciasto kroję na paseczki o szerokości około 2 centymetrów
  • i nawijam pasek na wysmarowaną tłuszczem foremkę rurki tak żeby brzegi na siebie nachodziły
  • rurkę układam na blasze można wyłożyć blachę pergaminem lub wysmarować tłuszczem
  • jajko rozmącam i smaruję nim ciasto
  • blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 18 minut
  • po upieczeniu delikatnie zsuwam rurkę z ciasta z foremki i odkładam do wystudzenia


Krem :

  • z całości mleka odlewam jedną szklankę pozostałe mleko gotuję w garnku
  • w odlanym mleku mieszam żółtka , mąkę , cukier , aromat , otartą skórę z cytryny
  • dobrze wymieszane dodaję do gotującego się mleka i dokładnie mieszam aż powstanie gęsta masa cały czas trzymając garnek na gazie
  • następnie odstawiam do ostygnięcia
  • takim zimnym kremem napełniam wcześniej upieczone rurki
  • na koniec posypuję cukrem pudrem a końcówki rurek z kremem maczam w kawałkach migdałów
  • rurki z kremem są gotowe życzę smacznego 

1 komentarz:

  1. Wyglądają chrupiąco i smakowicie - w połączeniu z kawą muszą być bombowe! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...