Podzielę się jak w prosty sposób
przygotować pulpety z ryżem .
Składniki:
750 gram mięsa mielonego takie jakie
lubimy
100 gram ryżu
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1 średnia cebula drobno posiekana
2 jajka
sól , pieprz do smaku
50 gram tartej – jeżeli masa jest za
luźna
Przygotowanie :
- Ryż użyłam z saszetki gotowałam go 15 minut , odcedzam i odstawiam do ostudzenia
- Teraz do mielonego mięsa dodaję ostudzony ryż , jajka , posiekaną natkę pietruszki i cebulę
- Wszystko dokładnie mieszam ręką tak żeby powstała jednolita masa doprawiam solą i pieprzem
- Jeżeli masa jest za luźna dodaję bułkę tartą
- Formuję z takiej masy pulpety tak jak kotlety mielone
- Tak przygotowane pulpety wkładam do gotującej się wody i na wolnym ogniu gotuję przez około 40 minut
- Pulpety są gotowe można je podać na obiad razem z ziemniakami i surówką
Życzę smacznego .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz