poniedziałek, 28 października 2013

Sernik z Jabłkami


Podzielę się prostym przepisem na przepyszne ciasto


Ciasto :
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g cukru pudru
2 żółtka
125 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego

Masa serowa :

500 g sera białego
3 jajka
150 g cukru pudru
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

na górę ciasta
3 jabłka
sok z jednej cytryny
1 łyżka rodzynek
50 g dżemu pomarańczowego lub morelowego

okrągła foremka o średnicy 26 centymetrów

Przygotowanie Ciasta:

  1. na blat wysypuję mąkę i dodaję wszystkie składniki na ciasto , razem zagniatam żeby powstała jednolita masa , można posiekać nożem
  2. zawijam w folię i wkładam do lodówki na 1 godzinę

Przygotowanie masy serowej :

  1. ser mielę w maszynce do mięsa
  2. jajka wybijam i oddzielam żółtka od białek
  3. białka ubijam na sztywną pianę
  4. do zmielonego sera dodaję żółtka , otartą skórkę z cytryny , cukier puder , mąkę ziemniaczaną , cukier waniliowy i ucieram na jednolitą puszystą masę
  5. do takiej masy dodaję ubite białka i delikatnie mieszam

Przed pieczeniem :



  1. jabłka obieram , przekrawam na 16 części i usuwam gniazda nasienne i je skrapiam sokiem z cytryny żeby nie ściemniały
  2. ciasto wyjmuję z lodówki i staram się je rozwałkować
  3. takim ciastem wyklejam wysmarowaną tłuszczem blaszkę dno i boki
  4. teraz na ciasto wylewam masę serową
  5. na masę układam pokrojone jabłka wkoło jak wiatrak i posypuje rodzynkami
  6. sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 50 minut bez termoobiegu
  7. po upieczeniu sernika maluję górę za pomocą pędzelka ciepłym dżemem
Sernik jabłkowy jest gotowy życzę smacznego

1 komentarz:

  1. Mmm, zdecydowanie trafiłaś w mój gust. Zjadłabym kawałek...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...