Podzielę się prostym przepisem na
przepyszne ciasto
Ciasto :
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g cukru pudru
2 żółtka
125 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
Masa serowa :
500 g sera białego
3 jajka
150 g cukru pudru
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
na górę ciasta
3 jabłka
sok z jednej cytryny
1 łyżka rodzynek
50 g dżemu pomarańczowego lub
morelowego
okrągła foremka o średnicy 26
centymetrów
Przygotowanie Ciasta:
- na blat wysypuję mąkę i dodaję wszystkie składniki na ciasto , razem zagniatam żeby powstała jednolita masa , można posiekać nożem
- zawijam w folię i wkładam do lodówki na 1 godzinę
Przygotowanie masy serowej :
- ser mielę w maszynce do mięsa
- jajka wybijam i oddzielam żółtka od białek
- białka ubijam na sztywną pianę
- do zmielonego sera dodaję żółtka , otartą skórkę z cytryny , cukier puder , mąkę ziemniaczaną , cukier waniliowy i ucieram na jednolitą puszystą masę
- do takiej masy dodaję ubite białka i delikatnie mieszam
Przed pieczeniem :
- jabłka obieram , przekrawam na 16 części i usuwam gniazda nasienne i je skrapiam sokiem z cytryny żeby nie ściemniały
- ciasto wyjmuję z lodówki i staram się je rozwałkować
- takim ciastem wyklejam wysmarowaną tłuszczem blaszkę dno i boki
- teraz na ciasto wylewam masę serową
- na masę układam pokrojone jabłka wkoło jak wiatrak i posypuje rodzynkami
- sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 50 minut bez termoobiegu
- po upieczeniu sernika maluję górę za pomocą pędzelka ciepłym dżemem
Sernik jabłkowy jest gotowy
życzę smacznego
Mmm, zdecydowanie trafiłaś w mój gust. Zjadłabym kawałek...
OdpowiedzUsuń