Bardzo proste pulpety idealne do ziemniaczków .
Składniki :
600 g mięsa wieprzowego lub wołowego
3 łyżki bułki tartej
1 cebula
1 małe jabłko
przyprawy do smaku
suszony rozmaryn , sól ,
gałka muszkatołowa , pieprz
na sos
2 łyżki śmietany
4 łyżki startego żółtego sera
Przygotowanie :
- jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce
- cebulę drobno siekam
- w misce mieszam : jabłka , cebulę ,mięso , bułkę tartą , doprawiam do smaku i wszystko mieszam
- z takiej masy formuję pulpety około 12 szt
- pulpety układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 20 minut
- po 20 minutach nakładam na każdy pulpet ser wymieszany ze śmietaną i zapiekam aż się rozpuści ser
- pulpety są gotowe życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz