środa, 11 grudnia 2013

Pulpety

Bardzo proste pulpety idealne do ziemniaczków .


Składniki :
600 g mięsa wieprzowego lub wołowego
3 łyżki bułki tartej
1 cebula
1 małe jabłko
przyprawy do smaku
suszony rozmaryn , sól ,
gałka muszkatołowa , pieprz

na sos
2 łyżki śmietany
4 łyżki startego żółtego sera


Przygotowanie :

  • jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce
  • cebulę drobno siekam
  • w misce mieszam : jabłka , cebulę ,mięso , bułkę tartą , doprawiam do smaku i wszystko mieszam
  • z takiej masy formuję pulpety około 12 szt
  • pulpety układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 20 minut
  • po 20 minutach nakładam na każdy pulpet ser wymieszany ze śmietaną i zapiekam aż się rozpuści ser
  • pulpety są gotowe życzę smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...